ICA Maxi: ”Flygbladet är en av våra viktigaste kanaler”

ICA Maxi Sydost består av elva butiker med gemensamma marknadsstrategier, där deras fysiska flygblad varje vecka ger ökad försäljningsvolym. Dessutom är reklambladen uppskattade – de får höga effektvärden av kunderna.

Att ICA är ett av Sveriges mest välkända varumärken råder det inget tvivel om. Detta stärks av en färsk undersökning om ICA Maxis direktreklam – som får de högsta effektvärdena någonsin.

Förklaringen till denna topplacering handlar om enkelhet, menar Marcus Ottosson, som är regional marknadsstrateg för 11 butiker inom ICA Maxi.

– Flygbladets erbjudanden ger en grundtrygghet, när människor riskerar att få mindre i plånboken blir det ännu mer angeläget att kunna ta del av de bästa erbjudandena, säger han. Marcus Ottosson arbetar tätt tillsammans med elva ICA Maxi-butiker. De har gått med fysiska utskick sedan många år för att nå ut med veckans kampanjer.

– För de butiker som jag samarbetar med så är flygbladen basen i den externa kommunikationen. Utifrån ett regionalt perspektiv är det en stor del av hur vi får ut våra priser och kampanjer, alla veckor under året. Med en hög räckvidd är det en väldigt kostnadseffektiv kanal för att nå ut brett, säger han.

De använder digitala kanaler som ett komplement och förstärkning.

– Det handlar om att hitta en balans för att inte utesluta någon. Även om vi inte når hundra procent av vår marknad, så når vi de som vill ha våra flygblad. Det är svårt att nå fram och vi måste säkerställa att vi finns där kunden vill. Direktreklam är starkt, vilket bekräftas i den här undersökningen, säger han och pekar på de höga effektvärdena som ICA Maxi belönas med för sitt sätt att använda fysisk kommunikation. Enligt effektmätningen som genomfördes av Research and Analysis of Media (RAM) under en vecka i mars 2022, hade 6 av 10 sett utskicket. Av dessa uppger hela 90% att de läst ICA Maxis direktreklam och nästan lika många (84%) tycker det är bra som inspiration för matinköp.

– Vi ser att flygbladen är en fortsatt stark inspirationskälla och något som man vänder sig till för att hitta bra priser. Inspiration kan ju vara mer än ett recept, det kan räcka med ett bra pris på lax och man tänker ”lax, det har jag inte ätit på länge”, menar Marcus Ottosson.

Han kan inte se en bättre breddmarknadsföring för att nå ut till kunder, både befintliga och de som handlar hos olika livsmedelskedjor.

– Flygbladen har en unik förmåga, så länge vi har brevlådor utanför våra hus eller lägenheter så kommer det att uppskattas. Vi har ett invant beteende där vi tömmer brevlådan och kan gå igenom innehållet när det passar. Då är det bra att finnas där med vårt flygblad, enkelt och serverat inför matinköpen!

Tror du det är viktigt att få ett fysiskt papper att hålla i när man planerar veckans inköp?

– Ja, det är mycket brus i vår värld och det är ännu större digitalt. Observationsvärdet blir bättre med något man kan hålla i handen. Jag är övertygad om att flygbladet är en av våra viktigaste kanaler för att nå ut, säger Marcus Ottosson.

 

(Förstora bild)

Han ser ett fortsatt högt värde i fysiska reklamutskick före en ren digital satsning.

– Flygbladen kommer även i fortsättningen att ha en viktig roll, framför allt i den omvärld som vi lever i nu. Jag tror att fler butiker kommer ta till flygblad för att det är ett tryggt och säkert sätt för kunderna att ta del av veckans bästa priser.

Marcus Ottosson bekräftar även att direktreklam driver volym och försäljning. Varorna som finns i flygbladet
ökar kundtillströmningen.

– Att man vill ha direktreklam i brevlådan innebär ju konkret att man vill ha bra erbjudande i högre frekvens skickat till sig som innebär att man kan göra en besparing. Vi ser också att våra kampanjer får genomslag oavsett om det är tio andra reklamblad som delas ut samtidigt.

Enligt RAM-mätningen ger ICA Maxis direktreklam högst aktivitet bland yngre (16-49 år), den gruppen som förmodas konsumera reklam mer digitalt än övriga.

– Man ska vara försiktig med att ålderskategorisera digitalisering. Jag tror inte människan i sig är digital och många yngre tycker fortfarande om reklamutskick, liksom att läsa tidningar i pappersformat.

Vad är det som gör direktreklam så pålitlig för att dra kunder till ICA Maxi?

– Det finns ett historiskt perspektiv i att kunden är van att ta del av priserbjudanden i flygbladen som kommer i brevlådan. Kunden känner sig trygg i vad den får när de öppnar bladet, säger Marcus Ottosson.