Katalogen är vår viktigaste marknadsföring

Guldfynd är marknadsledare på smycken, en förklaring kan vara att man under många år har använt sig av direktreklam. En ny RAM-undersökning visar att 80% av de som får katalogen tycker att det är ett bra sätt att få inspiration och information på.

Marknadsledande Guldfynd går ut med inspirerande kataloger som direktreklam – dessa bygger sedan all övrig kommunikation digitalt och i butiker. Katalogerna delas ut över hela landet med Svensk Direktreklam (SDR).

Resultaten från en färsk mätning visar att hela 80% av de som läser uppskattar innehållet, samtidigt som observation, engagemang och action får toppvärden – i klass med livsmedelsbranschen!

Guldfynd har sedan många år använt sig av direktreklam (ODR) som marknadsföring för att kommunicera med gamla och nya kunder. Det förstärker guld- och smyckeskedjans position på marknaden och man ser en positiv försäljningseffekt när katalogerna går ut till kunderna sju tillfällen om året.

– Det är vår viktigaste marknadsföring som inspirerar till köp. All annan marknadsföring vi har utgår från katalogerna. Det vi lyfter fram i sociala medier ser ut som katalogen, hemsidan ser ut som katalogen, butikerna ser ut som katalogen. Så det är den som är grunden i all den marknadsföring som vi gör, förklarar Erik Unnerbäck som är marknadsansvarig på Iduna AB, koncernen där Guldfynd ingår.

I en undersökning från Research and Analysis of Media (RAM) från december 2021 bekräftas flera variabler som bygger grunden till Guldfynd som marknadsledare – en position som man lyckats behålla år ut och år in.

Undersökningen visar också att hela åtta av tio tycker att direktreklam är ett bra sätt för att få inspiration från Guldfynd.

– Det är roligt att se att det vi gör fungerar, det ser vi även på våra försäljningssiffror. Vi behöver inte ändra på allt hela tiden, våra kataloger fungerar. Många går över till enbart digitalt, men katalogerna är fortfarande den viktigaste delen i vår marknadsföring, säger Erik Unnerbäck.

Guldfynd riktar förstås sina kataloger utifrån årets högtider och festligheter. Utskicken i samband med till exempel alla hjärtans dag, påsk, student, bröllop och jul ger mycket bra observation, engagemang och action.

 

Siffrorna är i högsta klassen och går bara att likställa med direkt-reklamens bästa bransch – livsmedel. Nyckeln till dessa höga värden är ett brett sortiment och Guldfynds strategi att vara lättillgängliga för alla målgrupper, menar Erik Unnerbäck.

– Katalogerna som går ut till alla är ett bra sätt för oss att visa på bredden i vårt sortiment. Vi har ju allt från dyrare smycken med diamanter till lite billigare bijouterier. Här har den fysiska katalogen en stor fördel då sortimentsbredden är svår att få fram i digitala kanaler.

Guldfynds plan framåt är att fortsätta växa och ta marknadsandelar.

– Vi får inte bli bekväma, vi måste hela tiden utvecklas. Det gäller att anpassa utbudet i katalogerna utifrån vad kunderna efterfrågar.

– Vi kommer fortsatt arbeta med ODR som främsta kanal för att nå ut till nya och gamla kunder. Det är jag väldigt säkert på, säger Erik Unnerbäck.